Архитектурата на Грац

На час път от столицата, симпатичния Грац предлага богата колекция от архитектурни образци, типични за епохата на Хабсбургите. За половин ден можете да видите от всичко по малко – приятни крайградски къщи, строги и солидни административни сгради, та чак до монументална алхитектура и неоготика – при това, гарнирно на моменти с лек рустикален привкус. Ако Виена ви е твърде голяма, шумна и изморителна, то Грац е идеалното място да изгълтате основите на австро-унгарската архитектура за един ден.

Далеч от размирните граници на империята, Грац се е развивал спокойно и прилежно, като добър ученик. Центърът на града е опасан от стройни, подравнени фасади с повтарящи се геометрични елементи. А-ха да рече човек, че целият е проектиран от един и същи архитект. Стиловото единомислие се разчупва тук-там от някоя закръглена сграда или полукръгли прозорци – но само колкото да затвърди хегемонията на правите ъгли.

На крачка-две извън центъра градът ненатрапчиво преминава в лежерно предградие – с отделни същи, зелени дворове и без жива душа наоколо. Заострените покриви и прилежно окосените дворове не оставят съмнение в коя част на света сме. Далеч от строгия поглед на градския център, езерата и алеите наблизо отварят повече място за фантазиране и дори малко небрежност.

Обратно в сърцето на града, Грац ни напомня за солидната си история и мястото си на главен град в провинцията. От сградите на Техническия и хуманитарния университети лъхат сила и увереност, подплатени с по два века история, а главният Hauptplatz посреща и изпраща с доминиращия неоготически Rathaus. Същевременно, тестите улички наоколо крият и неочаквани изненади – от рисувани фасади на няколко столетия до неочаквани изблици на модерн (тъкмо да кажем конструктивизъм, но не).

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.