На покрива на Армения

След като видяхме маршрута за изкачване на първенеца на Армения, Арагац, може да се полюбуваме на красотата му и в снимки.

Със своите над 4,000 метра Арагац е най-висок сред върховете на т.нар. Малък Кавказ и е достоен конкурент на южния Арарат. Загаснал вулкан, той предлага добри условия за изкачване в съчетание с невероятни гледки.

От нягошния вулкан е останала внушителна (поне километър) широка калдера с почти отвесни склонове на стотици метри надолу. Единият й край е бил пробит и отнесен от лавата, а на останалия пръстен се различават общо 4 отделни върха, все в диапазона от 3,950 до 4,050 м. Два от тях са лесно достъпни, докато останалите изискват по-сериозни умения и подготовка.

Арагац се намира само на 50-ина километра от столицата Йереван. До красивото езеро Кари (изкуствено уголемено чрез стена, за да се използва за космически изследвания) на ок. 3,200 м височина води асфалтов път, но обществен транспорт няма. Оставащите 800-900 метра изскачване се преодоляват за 2-3 часа (и малко по-бързо на слизане) според подготовката; по-тежка е последната третина. Тръгване и връщане обратно в града за един ден е съвсем постижимо.

Върхът може да бъде изкачван през цялото лято, макар сняг да се задържа поне до средата му. Умерената височина означава, че може да бъде покорен без аклиматизация; усещането на кислороден глад на върха дори сред неподготвените е слабо. През горещите летни температурата на върха е съвсем поносима, ок. 10 градуса.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.