По релсите на Кракув

Освен с много история, Кракув може да се похвали (къде волно, къде не) и със своята промишленост. За щастие, най-мрачните години на съветската индустриализация тип Нова хута вече са забравени и днес можем да хвърлим любопитен поглед към миналото и настоящето на един от най-видимите белези на технологичното общество: железния път.

Старата гара на Кракув е красива постройка от края на 19 в. – началото на 20 в., която вече не се ползва; отесняла за нуждите на града, тя е заменена от изцяло нов, интегриран логистичен комплекс (ж.п. гара, автогара, трамваен и автобусен транспорт) в съседство. Същевременно, старите перони също за запазени и всеки желаещ може да се разходи носталгично по тях. Новата гара се намира под и над земята, предлагайки още удобството на различни видове магазини. Особено радва добре измислената и изпълнена навигация. На самите коловози може да се види както съвременен подвижен състав, така и добре поддържани и реновирани локомотиви от късната съветска епоха.

Кракув може да се повали с добре развита и експлоатирана крайградска железница. Повечето направления осигуряват превоз на всеки 30-60 минути с времепътуване до единия край от още толкова. В сравнение с автобусния превоз, железницата логично предлага осезаемо по-кратки времена на придвижване.

Развитието на града в ранната индустриална епоха е позволило широко навлизане на релсовия транспорт в него. По множеството трасета кръстосва неочаквано изобилие от различни модели трамваи – от добрите стари немски “Дюваг” до съвременните изделия на полския завод “Песа” в Бигош. За радост на публиката се движат и истински ретро екземпляри от времената преди Втората световна война.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.