Змеят на Вавель

“Вавель” е големият замък-крепост на Кракув. Даже повече, “Вавель” е самият Кракув; градът води началото си именно от крепостта, която издигнал легендарният Крак на стръмен хълм край един широк завой на река Висула – след като натирил обитавалия го преди това змей и така отървал от лапите му не една и две обречени девойки.

Легендата си е легенда, но и до днес стоят вековните високи стени, опасващи хълма от три страни; от четвъртата е реката, която и сега не е лесно препятствие, а в пълноводните си години през средновековието сигурно е била по-трудна за превземане и от крепостна стена. Стените, впрочем, са видели немалко през живота си – и възхода на първото тукашно кралство, и упралението на чужденци през късното средновековие, и борбите за независимост през 20 век.

Различни култури са минали през Кракув, всяка ставила по нещо от себе си във “Вавель”, който днес радва гостите си с много си лица – и готическа катедрала, и бароков дворец, а между тях – тънка, но значима ренесансова прослойка, в която като черешка на тортата стои “Дамата с хермелина” на Да Вични. И още голям парк наоколо, и красив площад, и най-вече памет – от костите на националните герои като Тадеуш Косцюшко (нещо средно между Ботев и Левски) и ген. Йозеф Пиусудски (играл съществена роля за появата на независима Полша през 1918 г.) та до стотиците обикновени хора, всеки платил по една надница дарение (ни повече, ни по-малко!) за възстановяването на града след Първата световна война.

А, и да не забравим и змея – той може и да не се навърта вече тъдява, но пещерата му и стои за радост на дечурлигата, а едно негово бронзово копие съвестно бълва огън край нея на всеки час.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.