Приказните фонтани на “Хелбрун”

Имението “Хелбрун” е създадено да впечатлява – но нима след прохладните градини, красивата вила и чудните препарирани зверове в нея има човек още на какво да се диви? Най-голямата изненада е скрита в края на парка и неизкушеният гостенин току-виж я подминал (освен ако издайнически смях и викове не привлекат вниманието му натам); с любезното съдйствие на домакина обаче “Хелбрун” разкрива поредица от прелестни и чудни машинарии, обединени от вечно движещата се вода: Wasserspiele.

Wasserspiele е поредица от водни каскади, фонтани и даже две почти истински пещери, свързани от минаващ през всички тях поток, отклонен от близката река.

Роден, както и вилата, в годините на романтичния барок, той и до днес удивлява малки и големи. Множеството фонтани са само видимата част; невидимата започва от скрити в земята пръскачки, които по вълшебен начин при приближаването на гостенина образуват сложни водни арки. Изкуствените пещери дават не само прохлада, но и демонстрират малките чудеса на физиката – като, например, водна струя, поддържаща във въздуха цяла златна корона. Но и това не е всичко; в края на алеята се намира невероятен куклен театър с многоетажна сцена, на която цялото действие е задвижвано от… вода. Спектакълът разказва сцени от тогавашния живот, а сложността на механиката и майсторлъкът на нейните създатели спират дъха и днес. Дерок на цялата разходка са множество пищни статуи от различни легенди и митове.

Приказните фонтани на “Хелбрун” и днес работят практически в първозданния си вид, с незначителни поправки по скритата от очите водопроводната част. Но и днес, както и преди триста години, ако отивате към Wasserspiele, не забравяйте дъждобран или непромокаеми дрехи; водните духове не прощават.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.