На разходка из Понтеведра

Понтеведра е симпатично градче в североизточния край на Испания (Галисия). Разположен на устието на късата, но пълноводна река Лерес в един от стотиците дълбоки заливи, назъбили атлантическото крайбрежие на Иберия, той естествено е свързан морето и корабоплаването.

За уменията на местните майстори говори фактът, че от ръцете им през 1492 г. излиза флагманският кораб на Христофор Колумб, “Санта Мария” (за феновете, малкият местен музей показва истинска оборудвана капитанска каюта от времето на Великите географски открития). Близо стометровият  мост от 12 в. не само е дал името на града, но 10-те му арки го превръщат в истинско инженерно бижу; украсата му пък ни подсказва, че макар и отвъд Сантяго де Компостела, поклонниците на Camino Frances са стигали и дотук. Не му отстъпва по зрелищност и съвременното му висящо “братче” с така модерното асиметрично изпълнение (само с една носеща кула).

В Понтеведра лежерното е взело връх над провинциалното и е създавало приятна, отпусната атмосфера, сливайки ненатрапчиво старинното и модерното – от което тук не се стесняват да вкусят: като се почне от вградените в площадите фонтани, през многобройните “квартални” паметници само в човешки ръст, та до присъщия на големите градски авангард във вид на шарени велосипеди, окачени на най-неочаквани места.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.