Пролетните цветя на Цюрих

Какво има най-много зимно време в Швейцария? Сняг. А пролетно време? Пак сняг ли? Не. Цветя. Изненадващо за свикналите с планинско-скиорския стереотип за страната, Цюрих разцъфтява по-рано дори от много места у нас. А нима има по-правилно място да се насладим на ранни пролетни цветя от малката, но китна ботаническа градина в сърцето на града?

Ботаническата градина е по-скоро именно “градина” – място за разходки и визуална наслада, отворено за всички и по всяко време. Без билет и формалности. Намира се в централната част на града, близо до реката и езерото, на малко възвишение. Сред най-интересните неща е дългата й история; корените й отиват още в края на 16 в., когато местен лекар създава специализирана градина за лечебни растения. Постепенно в нея пристигат и чуждестранни видове, а фокусът се измества към набиращата популярност наука ботаника.

Днес, разбира се, малкото ботаническо бижу отдавна е отесняло на желаещите да отглеждат – и изследват – чудни отвъдморски растения. За сметка на това, колекцията от популярни европейски цветя и дървета осигурява целогодишно приятно място за търсещите минута спокойствие в иначе забързания ритъм на най-големия швейцарски град.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.