Зимният чар на Хайд Парк

Най-големият парк на Лондон по право заема специално място в града. Над два километра дълъг и поне километър широк, той помни не е един и два бурни дни от миналото на града; а ако днес животът му е по-спокоен, това само го прави още по-привлекателен.

Хайд Парк се намира в сърцето на града, опънат между кралския Бъкингамски дворец на изток и резиденцията в Кенсингтън на запад – там, където израстват повечето британски монарси, от кралица Виктория до кралица Елизабет Втора. От юг са престижните райони Белгравия и Найтсбридж в чиято допирна точка с парка се намира главната концертна зала на града, Роял Албърт Хол; на север Падингтън с неговата гара запълва мястото между не по-малко атрактивните Фицровия и Нотинг Хил.

В центъра на парка се намира внушително езеро, опънато в лека дъга по неговата дължина. Мекият климат на Лондон оставя езерото незамръзнало през зимата, което го прави привлекателно място за лебеди, патици и гъски от най-различен калибър. За желаещите дори има и миниатюрен плаж – а ако сте член на клуба, може да поплувате на открито дори и през зимата. От страната на Роял Албърт Хол е обособена алея като малка ботаническа градина с различни красиви храсти и дръвчета; отново мекият климат позволява на цветя като нарцисите да обагрят парка в ярко-жълто още през февруари-март. Специални обитатели на района са голяма популация дружелюбни катерички, които съвместно с посетителите на парка дружно нарушават забраната за хранене на животните. В горната му част пък едно грамадно дърво е превърнато в специално обиталище на внушително семейство… зелени папагалчета, които са се превърнали в неустоима атракция за мало и голямо; ако искате “да ви кацнат”, носете си ябълка на клечка.

Хайд Парк помни и по-бурни дни на обществено брожение, когато желаещите да бъдат чути донасяли по едни сандък от сапун, качвали се на него и изнасяли пламенни речи пред съгражданите си. Оттогава изразът soapbox е придобил и сегашното си значение. Днес животът в района е по-спокоен и равномерен, а най-честите му посетители са спортуващите лондончани от околните квартали.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.