Във ватиканските музеи

Най-малката държава на света притежава една от най-забележителните художествени колекции, събирани някога. След като обиколиш Ватикана отвън, идва време да се потопиш в неговата еклектика и отвътре.

Мащабната колекция впечатлява както с големината си, така и с разнообразието си. Събирана в продължение на векове, тя варира от изобразително изкуство в различни стилове (ренесанс, маниеризъм, барок) през скулптура до привидно отдалечени от християнството тематики като древен Египет или обширни кунст-камери от 19 в.

Знаейки икономическите ресурси на папската власт, нищо чудно, че тя е привличала във Ватикана най-големите имена на своето време. Трудно е да се намери известно име, което да не е оставило следа из залите, галериите или параклисите му: Микеланджело, Рафаел, Ботичели, Гирландайо, Перуджино… при толкова прочути имена е лесно да пропуснеш някое бижу, но две места в папските дворци се открояват дори на този бляскав фон: папските апартаменти, рисувани от Рафаел Санцио (с великолепните фрески, вкл. “Атинската школа”) и ненадминатата Сикстинска капела със “Сътворението на Адам” от Микеланджело.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.