Часовниците на Мюнхен

Баварците може да не са точто швейцарци, но не са и далеч от Швеацйрия – а дори бегъл поглед из улиците на Мюнхен ще разкрие колко много (и различни!) часовници има по сградите. Един архитектурен артефакт става особено интересен, когато загуби утилитарната си функция и – колкото и чудно да звучи точно за часовниците – стане анахронизъм.

Особено изобилие от часовници се наблюдава, разбираемо, в старата част на града – още от времето, когато даже не всеки дом е можел (или имал нужда) да си позволи часовник. По църковни камнабарии и фасадите на по-представителни сгради могат да се видят отлично възстановени образци с богата декорация. Фантазията не е спряла само до стрелките и цифрите, но се е развихрила и при циферблатите. Малко учудващо (но всъщност много практично за време, в които не е имало улично осветление), намираме часовници, които показват и фазите на Луната.

Особено впечатление с изобилието на часовници прави камнабарията на Alter Peter (църквата “Св. Петър” на централния Marienplatz). Не само, че имаме часовници от всички страни, но дори имаме два един под друг. Като добър съсед, Neues Rathaus си има и той часовник – при това не какъв да е, а с фигури, които два пъти на ден изнасят цял спектакъл за радост на стотиците туристи на площада под него. (Макар и прелестен, той, както и цялата сграда, е от 19 в., когато техниката е започнала да се превръща в ежедневие.)

И докато часовниците на храмовете е трябвало да спазват определено “приличие” в оформлението си, то тези на търговските сгради не са страдали от комплекси. Така един до друг се оказват строг и стилен часовник на стара църква и негов почти близнак, но пищно украсен със… зодиакалните знаци.

Красивите часовници на Мюнхен не свършват само в стария град; макар и по-семпли, те се срещат изобилно по фасадите и в много околни квартали, като тонът задава – естествено – старата сграда на Техническия университет. Не изостават и други учреждения, където времето е важно – като например внушително-помпозната Съдебна палата. Изобщо, в града спокойно можете да се разхождате без часовник на ръката – точното време винаги е на не повече от 5 минути път от вас.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.