Крепостта над Дубровник

Навърха на високия, стръмен хълм Срдж над Дубровник се издига застрашително военно укрепление. Построено преди няколко века, дебелите му стени и мрачните му килии помнят всички епични боеве на последните три столетия – от Наполеоновото нашествие до жестоката 9-месечната блокада на града от сърбите през 1991 г.

Със своите 400 м височина на самия морски бряг, Срдж е отлична защитник на Дубровник – стръмен и непристъпен откъм брега, той е идеално място за контрол на града. Който държи Срдж, държи и Дубровник. Надали някой знае кога се е появило първото укрепление там, но сегашното, от зората на съвременното бойно изкуство през 18 в., впечатлява както с размерите си, така и с бойната си история.

Поредица сериозни битки около него се разгръщат по време на Наполеон. И макар корсиканецът в крайна сметка да превзема Дубровнишката република, фортът на Срдж им причинява огромни главоболия – и куп жертви. Почти 200 години по-късно, сърбите в продължение на 9 месеца се опитват да превземат форта, обсиплайки и него, и града със снаряди. Този път фортът устоява, а заедно с него и Дубровник.

До форта може да стигнете или с фунивията (ведна над източната порта на Дубровник), или пеша, по тукашната Via dolorosa. Към него води и едно-единствено шосе, но то обикаля доста, за да изкачи непристъпния чукар. Самият форт представлява огромна каменна постройка с дебели двойни стени – построени толкова добре, че не са били разрушени нито от наполеоновите гюлета, нито от сръбските снаряди. Вътре крепостта е запазена в оригиналния си, суров вид. Състои се от два етажа, които са представявали казарми и други нужни за живота на 100-200 войника помещения. На единия етаж се разполага малък музей, показващ историята на форта през различните войни. Ако се престрашите, полу-разрушена стълба води към покрива на форта – в учудващо добро състояние и с фантастични гледки към цялото крайбрежие и, естествено, към самия Дубровник. От другата страта на форта се ракзрика поредица от планини, стигащи до белеещи се в далечината заснежени върхове.

This entry was posted in Насам-натам, Това-онова. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.