Ботаническата градина в Тулуз

Със сигурности има неща, с които Тулуз е по-известен, отколкото с ботаническата си градина; въпреки това, Jardin des plantes е приятно място за кратка разходка, а и се намира в центъра на града.

Ботаническата градина заема част от неголям парк в близост до река Гарон. Част от парка е отворен за всички желаещи, а част от него е оградена и превърната в боганическа експозиция. Макар да не блести нито с голяма площ, нито с огромно разнообразие, тя представя ненатрапчиво и умозрително популярни и не толкова видове от района на цялото средиземноморие.

В парковата част има всички условия за приятен мързелив отдих – няколко алеи, пейки, ливади (на които французите с удоволствие – и без някой да им прави забележки – разпъват одеала за пикник) и… дори малко езеро, в които вездесъщите патици се радват на постоянен интерес от страна на дечурлигата. И за да не забравим случайно, че сме в Южна Франция, наоколо доволно се разхожда истински наперен галски петел.

Същинската ботаническа градина е офорена като голяма спираловидна алея, която в дузина обиколки показва популярни видове от субтропиците; най-често са застъпени тревисти и храстовидни растения и по-малко дървета. Има и специална колекция от билки и подправки. Отстрани на нея се намират няколко специализирани оранжерии, предлагащи по-екзотични видове – от голяма колекция кактуси до по-капризни тропически растения и дори няколко вида (добре закръглени) мухоловки.

Ако природната идилия ви дойде в повече, точно до ботаническата градина се намира природонаучен музей с внушителна колекция от минерали, растения и животни – от праисторически времена (да, има и динозавър) до съвременния свят. Експозицията му е направена с много мисъл и внимание към детайла и е огромна радост за децата.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.