Старите църкви на Мцхета

Старинното градче Мцхета край Тбилиси е не само дом на най-прочутия храм в цяла Грузия, „Светицховели„, но и на още редица забележителни стари църкви.

На висок хълм край река Мктвари се издига легендарната „Джвари“, имаща славата на едно от най-светите места на грузинското православие. Построена е на мястото, където в средата на 4 в. цар Мириан, приел наскоро християнството под влиянието на св. Нино (св. Нина), е издигнал голям дървен кръст. Самата църква е построена малко по-късно, в края на 6 в.

В самия град пък, на две-три улици от „Светицховели“, се намира внушителната църква „Самтавро“. Тя е малко по-„нова“, от началото на 12 в. и първоначално е била дворцов храм за владетелите на Мцхета. Църквата е чудесен образец от разцвета на църковното строителство в Грузия през средните векове. Базиликата е с кръстообразна форма, като в пресичането на двата кораба е издигнат с голям, светъл барабан, увенчан с типичния коничен купол. Отвън стените са украсени с майсторски изработена резба по камък. Не-по малко внимание заслужават красивите метални врати и тимпани с барелефи. Вътре могат да се видят чудесни средновековни мозайки (предпочитани в региона в онези времена пред стенописите). Камбанарията на „Самтавро“ е външна и се намира на стените на манастира.

Част от комплекса е и още една древна църква – малката и схлупена „Св. Нино“. Посветена е на светицата, покръстила Грузия в началото на 4 в. и е построена през същото столетие на място, където св. Нино е отправяла молитви.

 

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.