Крепостта “Нарикала” край Тбилиси

“Нарикала” (“Тясната крепост”) е средновековно укрепление, разположено на един от хълмовете край Тбилиси. Почти до най-тясното място на речното ждрело, тя дава отлична възможност за обзор и отбрана на града.

Хълмът на “Нарикала” е бил укрепен, изглежда, още преди почти 2 хилядолетия. Началото на крепостта се свързва с легендарния грузински владетел Давид Строителя и така поставя началото й през един от важните периоди на самостоятелната грузинска държавност (около периода на приемане на християнството като официална държавна религия в началото на 4 в. – скоро след съседна Аремния).

Към началото на второто хилядолетие династията на Умаядите, управлявала целия Близък Изток от Дамаск след смъртта на пророка Мохамед, разширява и заздравява крепостта.

В следващите векове районът преживява редица нашествия от Изток, свързани с със степни народи като татари и монголци. Последните през 13 в. (по времето на Тамерлан) дават името на крепостта.

Късното средновековие регионът прекарва като част от Отоманската империя, което води до относително по-спокоен, макар и не напълно мирен живот. Крепостта обаче остава важна за отбраната на Тбилиси; това се потвърждава и от вниманието, което руснаците й придават след като – подир поредната руско-турска война – територията става част от Руската империя. Именно руското нехайство (и, възможно, пиянство) стои в основата на най-голямото разрушение на грепостта, предизвикано от… взрив в погребите й в мирно време. Изцяло е погубена старинната църква, намирала се в крепостта над хилядолетие (по-късно застроена наново).

Днес “Нарикала” е приятна туристическа атракция на една ръка разстояне от центъра на града. Модерен лифт свързва брега на реката с върха на стръмния хълм; изкачването пеша до него, впрочем, макар и трудно, позволява човек да се наслади и на запазената архитектура от 18-19 в. в квартала под крепоста (вкл. чудесната джамия и серните минерални бани).

Вътре в крепостта могат да се нидят както новата църква, така и стените и кулите от различни епохи. Интересна е да се отбележи строителната техника с редуване на тухли под различен ъгъл така, че да осигурят устойчивост на постройката при честите в района земетресения. От върха на крепостта се открива и приятна гледка към съвременния ботанически парк на Тбилиси.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.