Под балконите на стария Тбилиси

За свикналите на големи европейски градове, Тбилиси е неочаквано малък. За свикналите на големи старинни квартали (Флоренция, Наполи, Залцбург…), старият град на Тбилиси също е неочаквано малък. И при все това, в него има събрани достатъчно видима и невидима история, за да прекара човек някой и друг час из кривите му улички – и най-вече да поседи под многобройните му балкони.

Тбилиси (на местния език, “горещ извор”) е възникнал на стратегически важно място, между два стръмни хълма, затварящи местната река в дълбок каньон. Онова, което е било предимство преди 2,000 години, постепенно се е превърнало в спирачка – градът просто няма накъде да расте, а старият му квартал е останал сгушен на левия бряг, точно под внушителната крепост Нарикала.

Макар градът да е на почтена вързраст, старият му квартал е изпълнен основно с постройки от 18-19 в. Главен строителен материал е било дървото, а най-чест декоративен елемент – пищните балкони, кой от кой по-интересни – едни опасват сградините досущ променади, други са изцяло закрити като с фереджета, трети са дори… двуетажни! И всичко – само ръчен труд и изработка, за жалост – нерядко – в далеч от най-доброто си състояние. Все пак, климатът на Тбилиси а по-скоро сух и това донакъде е помогнало за запазването им.

Тбилиси има какво да покаже и от по-далечни времена. Няколко позападнали, но чакащи реставрация кервансарая от златните години на Османската империя намекват как е изглеждал градът в онези години. А горещият извор в името му не е случаен – минералните извори в стария град са били не само добре познати на османците, но и активно експлоатирани от тях. И до днес работят три-четири внушителни хамама, а цялото строителство около изворите впечатлява с мащаба и сложността си. Джамията на града също не е за пренебрегване – красива и стилна, тя се отличава с двойната си молитвена зала с два михраба.

Макар и поовехтял, старият град на Тбилиси не е загубил желанието си за живот. Пешеходните му улици са място на няколко добри заведения, а близкият куклен театър е построил чудесна часовникова кула в приказен стил. Така дори и най-малките няма да съжаляват, че са били пренесени за час-два в едни други времена, отдавна отнесени от вихъра…

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.