В пещерата на Нептун

Пещерата на Нептун (Grotta di Nettuno) се намира в северозападния край на остров Сарденя. Разположена е на морското равнище и предлага удивително съчетание от море, сталактити и пещерни езера.

Пещерата се намира на около 3/4 час път с моторна лодка от Алгеро. Входът й се намира в отвесна скала и днес се пада на морското равнище, което прави достъпа по вода достатъчно удобен. При желание, до входа може да се слезе по стръмно стълбище от билото над нея, което позволява и достъп по шосе.

Пещерата е възникнала преди милиони години, като се е оформила от течащите подземни води в меката варовита скала. Промяна в тези водоносни пластове е довела до прекъсване на притока на вода; на свой ред това е прекъснало образуването на сталактити, но същевременно е довело и до изсушаването на въздуха вътре, съзвадайки нетипичен за повечето подобни пещери сух и приятен микроклимат. Разположението под дълбок пласт скали с малък изход към морето определя и почти постоянната температура от ок. 15 градуса в нея.

Отвътре пещерата предлага близо едночасова разходка из няколко големи зали, достигащи десетки метри височина. Те са свързани с витиевата галерия, която постепенно се изкачва нагоре – така посетителят получава възможност да види прекрасните сталактони от всеки възможен ъгъл. А те са стотици и стотици – много сталактити и сталагмити, както и добре оформени сталактони с дебелина колкото човешка ръка и повече.

Пещерата е добре известна повече от две столетия. Сухият въздух вътре е направил възможно обезопасяването й за туристи още през 19 век, дори преди епохата на електрочеството. Посещавана е от множество знаменитости на своето време и дори от кралски особи.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.