Ягелонският университет

Университетът в Кракув e сред най забележителните места, които човек може да посети в града. Основан в средата на 14 в. от крал Кажимьеж Велики, тогава той е едва вторият в цяла Централна и Източна Европа, а днес е сред най-дълго съществуващите университети в света.

Първоначалната сграда на университета, Collegium Maius, се намира в историческия център на града. Прекрасната готическа сграда е запазена в почти първоначалния си вид и днес е колкото университет, толкова и музей. Висшето училище посреща посетителите си в малък каменен двор, заобикален от стените на съседните факултети. Още тук високият стил си проличава с малка, но симпатична атракция – пеещ часовник с танцуващи на всеки час фигури. И макар да не е от мащаба на най-известните подобни творби (като часовника на Neues Rathaus в Мюнхен), той и днес привлича любопитни посетители.

За дългата си история университетът е станал свидетел и внимателно запазил спомена за възходи, падения и превратности на съдбата. От неговите зали са излезли велики учени като Николай Коперник, видни дължавници като Ян Собьески и всепризнати духовни водачи като папа Йоан-Павел II. Силните му традиции са доказани с времето: в една от тежките години за Полското кралство през 18 век, университетът дава клетва никога да не предава преподавателите си – и 200 години по-късно, в условията на хитлеровата окупация от есента на 1939 г., постига невъзможното: всички арестувани професори са освободени от затвора и върнати в града.

На любознатените си посетители университетът предлага и приятна разходка из академичното си минало: множество запазени научни прибори и пособия от следновековието до съвремието потапят гостите в атмосферата на времето, когато светът около нас е бил далеч по-малко познат. Специално внимание заслужават колекциите телескопи и глобуси, пазещи оригинални образци от зората на астрономията.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.