Некрополът край пирамидите

Пирамидите може да минат и за скучно място – огромна гробница само за един-единствен човек. Ами останалите? Точно в сянката на пирамидите край Гиза се е оформил и развил един далеч по-интересен и самобитен некропол, в който е намерила последен покой цялата кралска свита: принцове и принцеси, военачалници и свещеници, архитекти и строители.

Некрополът в Гиза е истински град на мъртвите, изникнал в непосредствена близост до каменните гиганти. Близките на фараона трябвало да бъдат близо до него и в отвъдното. Прави впечатление щателната подредба и управление – в некропола има ясно изразени улици и пресечки, както и йерархия на покойниците. Нищо не е оставено на случайността, защото древните египтяни знаят – случайността е предтеча на хаоса, който руши света.

За разлика от монументалния стил на пирамидите, тук властва прагматизмът – гробници по-малки и по-големи, повечето от които подземни. Добре познатата мастаба е основният архитектурен представител, като най-близките до фараона получават дори собствени миниатюрни пирамиди. Прагматични обаче не значи аскетични – някои гробници имат ефектни фасади с колонади, други се ширят на по два етажа и са украсени отвътре със зрелищни религиозни стенописи: свещени писания, сродни на текстовете от пирамидите и представляващи едни от най-ранните запазени образци дравонегипетска литература.

Сложният египетски епос обаче води до това, че в некропола се погребват не само хора. Една от най-неочакваните находки там е слънчевата барка на фараона, щателно скрита в земята след смъртта му.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.