Машина на времето: Грац

Фотографията като машина на времето ще ни помогне да надникнем в миналото на австрийския град Грац. Благодарение на колекция поздравителни картички от началото на 30-те години можем да видим успоредно града тогава и днес, като се пренесем в очите на отдавна забравени негови жители.

Няма как да не започнем на часовниковата кула (Urhturm), която сякаш само от време на време си смения стрелките на часовника, за да е в крак с модата.

В подножието на стария град, току на главния площад (Hauptplatz) се намира пищният общински съвет (Rathaus). Сега там продават чудни вурстчета senf-und-semel, а тогава?

На върха на крепостта Schlossberg се намирал паметник на малкия отряд, храбро защитавал града срещу наполеоновите войски. Брозновият лъв бил толкова силен символ, че национал-социалистите видели в него заплаха за себе си и го унищожили скоро след Аншлуса. Паметникът е възстановен след войната по снимки като тази.

Операта на Грац е сред най-известните му и разпознаваеми сгради. През Втората световна война е частично разрушена, което променило и облика на фасадата й – затова днес я виждаме малко по-различна, но все тъй пищна.

За сметка на това, Техническият университет “не е мръднал”. Над 80 години по-късно сградата изглежда все така солидно, сякаш е готова да стои още поне десет пъти по толкоз.

Изглежда, Грац е бил град с много паркове откай време. Фонтанът в градската градина си е все същият – предполага се, както златните рибки в него и децата наоколо. Някои паметници обаче не са оцелели. За щастие, други са дошли на тяхно място и градът ревностно пази историята си.

Накрая стигаме и до уверситета на града. Днес той е десетина пъти по-голям, но основнят му корпус – край който обичали да се снимат студенти от България – все така радва окото.

Екскурзията във времето завършва с две хубави посторйки, които не успяхме да открием. Възможно е войната или просто времето да са взели своето – но сме сигурни, че на тяхно място Грац е поставил още по-красиви и стойностни сгради.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.