Малките гари на Испания

В Испания освен високоскоростни влакове има и множество различни по-обикновени влакове. Всъшност обаче даже обикновените са понякога необикновени, а пък необикновените в Испания правят неща, за които необикновените в другите страни не са и сънували.

Най-бързи са AVE (Alta velocidad España) – вървят се само по специализирани трасета с европейско междурелсово разстояние (1,453 мм). За сметка на това са ужасно бързи, като на повечето места се движат с между 250 и 300 км/ч. Почти цяла Испания е покрита с мрежа от AVE линии.

Има все още обаче места, до които AVE не е стигнал… и тук на помощ идва още по-чудният Avila. (Почти всеки вид влак в Испания си има някакво свое име, и почти всички от тях започват с “А”. А сега де?) Когато карат по високоскоростно трасе, той стига до 250 км/ч. Когато високоскоростното трасе свърши, той слиза върху обикновени релси и продължава с до 160 км/ч. Какво чудно има тук ли? Ами обикновените релси в Испания са с друго разстояние между релсите, 1,668 мм. Avila умее да минава от едните на другите не само без да си сменя талигите, но дори и без да спира! Специалните му колооси умеят да си сменят междурелсовото разстояние в движение.

Дори и по-обикновените бързи влакове обаче не остават много назад. Нощните, например, по удобство не остъпват на истински хотел. Така и ги наричат – Trenhotel. Другото интересно при много от тях е, че използват окачване тип Talgo. При него вместо две талиги на всеки вагон има само по една талига между всеки два вагона. Освен всичко друго, така подът на вагоните се намира съвсем ниско и няма досадни стъпала на слизане и качване.

И накрая, в Испания има множество симпатични малки гари, една от които, тази на град Понтеведра, ни показа с какво може да се похвали.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.