Базиликата “Сан Изидоро”, Леон

Базиликата “Сан Изидоро” в Леон е сред не многото оцелели до наши дни представители на романския архитектурен стил. Нейното значение нараства предвид внушителния размер на сградата, както и факта, че почти не е престроявана в по-късни времена (наистина, около базиликата има готически пристройки, но самата църква е запазена във вида си от 11-12 в.). “Сан Изидоро” е най-известна с две неща:

  • Открай време – с Пантеона на кралете на Леон, където е погребан и най-видният представител на династията, Алфонсо. Изографисан ръчно през 11-12 в., той е от огромно значение за разбиране ролята и значението на Църквата в средните векове.
  • Отскоро – с добре мотивираното твърдение, че великолепната чаша на Доня Урака, запазена в диоцезния музей, всъщност крие в себе си чашата на Иисус от Тайната вечеря. Подплътено с наскоро открити в египетски архив копия на няколко писма от 11 и 12 в., включитено на Сала-ад-Дин, литературното му изложение в книгата Los Reyes del Grial предлага интересен поглед върху премеждията на този легендарен артефакт и изгражда теза с висока степен историческа вярност.

“Сан Изидоро” е била една от важните спирки за поклонниците по Camino de Santiago. Следвайки кралски указ от времето на построяването си, базиликата е отворена денонощно, предлагайки утеха и място за молитва на всички желаещи.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.